dilluns, 29 de desembre del 2008

Utilitzar el CmapTools en el procés d'aprenantatge

Al llarg d'aquesta assignatura vam dedicar dues sessions a utilitzar el programa CmapTools. És un programa que et permet crear tot tipus de mapes conceptuals. A part de tenir una gran varietat d'eines que et permet personalitzar els teus mapes conceptuals, és molt fàcil utilitzar.

T'has de descarregar el programa i a continuació tens l'opció de consultar a un manual d'ajuda.
Un cop has creat el mapa conceptual pots compartir-lo a partir IHMC Public Cmaps amb altres persones o bé el pots guardar a l'ordinador amb diversos formats.



Al meu parer crec que aquest programa té un gran valor educatiu ja que no nomès ha de ser d'ús per als mestres sinó també és pot utilitzar a l'aula, per tal que els alumnes elaborin els seus pròpis mapes conceptuals i així ajudar a compendre millor els conceptes.

Per tant estaríem parlant d'un altre programa que afavoriria l'introducció de la TIC a dins el món educatiu.

By: Ester

Repercussió del consumisme en l'educació

M'agradaria aprofitar les festes nadalenques per parlar sobre l'educació que reben els infants avui en dia, però no nomès a l'escola sinó també per part dels pares i dels familiars dia rere dia i on la tecnologia i té una gran repercussió.

Actualment, ens trobem en una societat consumista. Hem educat els nostres fills de tal manera que no saben valorar res. Si mirem les noticies en aquestes dates hi ha els centres comercials plens de reis i patges que recullen les cartes dels nens, on la majoria de coses que es demanen són ordinadors, videojocs, consoles,... ara un nen de sis anys sap fer anar l'ordinador, la play... sense cap tipus de problema.

Però no és educatiu tot això sobretot perque gran quanitat d'aquests jocs tenen alts continguts violents que poden tenir repercussions en l'infant.

Crec que s'hauria d'informar més bé als pares i mares sobre les noves tecnologies ja que ells no hi entenen gaire i no acostumen a estar gaire familiaritzats amb aquest món.

Bon nadal!

dimecres, 26 de novembre del 2008

Com seleccionar un vídeo del youtube i com descarregar-lo...

En el youtube trobem gran quantitat de vídeos, tot i que aquests només es poden veure a la web.

El servidor no et permet descarregar un vídeo directament, sinó que es pot realitzar a partir d'altres programes, com poden ser el Atube Catcher, Dowload Helped, entre molts altres.

Ens centrarem en aquests dos:


El Atube Catcher, és un programa molt senzill d'utilitzar, i es descarrega molt fàcilment, simplement s'ha d'anar seguint els passos que el mateix programa et mostra.

A continuació, anirem al youtube i escollim un vídeo. Un cop ens hem decidit, copiem la seva URL i obrim el Atube Catcher, que es mostrarà en aquest format:



És tan senzill com enganxar la seva URL, i posar la carpeta o el lloc on volem guardar-lo. Aquest programa ens permet canviar el format directament.



Un altre manera per descarregar els vídeos del youtube es mitjançant el programa Dowload Helped.



És un programa relativament fàcil d'utilitzar i s'utilitza de forma similar a èl Atube Catcher. On enganxem la URL al quadre i, el descarreguem.


A partir d'aquí, el vídeo s'ha baixat en un format que no serà compatible si el volem utilitza en el Movie Maker, per exemple. Per tant, si tornem a la pàgina principal ens descarreguem el YouTube Download Convert, que ens permetrà canviar el format del vídeo en el que creguem més correcte ( AVI, mp4, mp3, mpeg,...). Observem el quadre següent:





Quant ens interessa un tipus de vídeo en concret, però no sabem com buscar-lo podem recòrrer a diverses opcions que ofereix el youtube. El mètode de selecció consisteix en utilitzar les paraules clau que facin referència a els vídeos que volem trobar, i fer ús de totes aquelles paraules que hi estiguin estretament lligades.


Podem cercar vídeos tot buscant el tema de forma general, tot i que és molt més complex, ja que n'hi ha una gran quantitat i és molt difícil trobar el vídeo que desitjem. Una altra manera de cercar un vídeo pot ser mitjançant les suggerències, on escrivim una idea que cerquem i, a partir d'aquest, el trobarem amb més fàcilitat.


Un cop hem trobat diversos vídeos que són del nostre interès hem d'optar per un d'ells, aquesta tria la portarem a terme mitjançant uns criteris de selecció. Els més emprats són:


- Un vídeo que es pugui visualitzar bé i, no presenti les imatges pixel·lades.


- Aquell que aprofundeixi en el tema que ens interessa.


- Que la qualitat del so sigui la correcta.


- Que la durada sigui l'òptima.


- Que hi hagui uns continguts altament rellevans al nostre parer.


- El millor seria que aquest vídeo escollit, s'adaptés al públic pel cual va dirigit. El vídeo més adequat per un nen no sería en cap cas de violència,...



By: ESter



dimecres, 19 de novembre del 2008

AULES POC INFORMATITZADES!


Avui he optat per publica sobre una notícia publicada al 20 minutos el dimarts, 18 de novembre.
Actualment, la tecnologia s'ha fet indispensable a dins l'aula, sobretot el jovent que es connecta a internet com a mínim un cop al dia, i fan ús de tot tipus de tecnologia d'última generació com el mòbil, la consola,....
Però tot i que a les escoles creguin que tots els alumnes poden tenir accès fàcilment a internet o a un ordinador, segons un informe sobre la Conferència de rectors d'universitats espanyoles 2008, explica que a les universitats tenen una mitjana d'un ordinador per cada 14 alumnes. 
També revela que el 19% de les aules encara no tenen connexió inalàmbrica a internet.
Tot i que la tecnologia hagui roboritzat la societat, ja no hi ha marxa enrera, per tant no creieu que el millor és potenciar-la totalment a tot arreu? 



By: Ester

dilluns, 17 de novembre del 2008

El YouTube, una eina imprescindible?

El youtube és una eina que s'utilitza mundialment,
cada dia té milions de visitants on es pengen vídeos, 
es descarreguen, etc.
És una web amb continu moviment.




Es pot trobar tot tipus de vídeos, de riure, de por, d'educació,...
tots els temes s'hi poden trobar.

Per tal de trobar un vídeo que ens interessi ho podem fer utilitzan diversos criteris com pot ser
que fem ús de paraules clau (paraules que facin referència al vídeo que volem cercar), també els podem buscar amb l'ajuda de les suggerències, etc.


Un dels principals problemes del youtube és la baixa qualitat dels vídeos, que sovint presenta les imatges pixel·lades. Per això molts visitants de la web opten per descarregar-se el vídeo, tot i que no el podem baixar directament sinó que ho hem de fer a partir d'altres programes i guardar-lo a l'ordinador amb el format que creguem més convenient, a partir de copiar l'URL del vídeo.
Així que el youtube ha arribat a ser una eina fonamental a la xarxa on cadadia es poden registrar més vídeos i més moviment.
By: Ester

dijous, 30 d’octubre del 2008

L'Ú DE LES NOVES TECNOLOGIES ÉS ENCERTAT O NO?¿


Aquesta setmana, m'agradaria fer una reflexió sobre quines consequències tenen les noves tecnologies en els joves i nens de l'era actual, i quines repercussions te aixó a les escoles.


Els resultats d'algunes investigacions afirmen que els joves de l'era digital semblen ser més intel.ligents, curiosos, assertius, accepten amb més facilitat la diversitat i també tenen més nivell d'autoestima que els joves que pertanyen a generacions anteriors. D’altres, no obstant això, diuen totalment el contrari: els joves viuen enganxats a les pantalles i perden la seva capacitat d'atenció, sofreixen estrès, vanitat i fins i tot crueltat com a resultat de la seva interacció amb la xarxa. Quina de les dues postures sembla la més correcta? Fins a quin punt poden ser certes l’una i l'altra?


Aixó és el gran tema de debat actualment, però les escoles necessiten innovar i crear uns métodes d'aprenantatge que provoquin que l'alumne se senti atret per conèixer, i apendre, es a dir, promoure el progress de l'educació.
By: Ester


dijous, 23 d’octubre del 2008

"ELS PARES APRENEN A EDUCAR ELS SEUS FILLS"

Aquesta setmana he optat per parlar sobre un article que va sortir el dia 22 d'octubre al diari 2o minutos. Tracta sobre les escoles barcelonines que han propulsat un pla d'ajuda els pares, impartin classes on aquests recorren per solucionar o compartir problemes amb els tutors i aquests aconsellar-los.
Són unes 500 xerrades sol·licitades per les Associacions de Mares i Pares (Ampes) i 150 més de la privada-concertada. 
De mitjana, assisteixen a cada xerrada unes 30 persones, els pares que més hi assiteixen i estàn més motivats són els pares dels nens de parvulari que començen a l'escola. També es nota una punta d'assistència és a l'inici i acabament de l'ESO ja que els pares es troben en una situació nova.

En aquestes reunions de pares i
 professors a part de tractar temes com la problemàtica amb els seus fills, el consum responsable i l'assatjament escolar que últimament està agafan molta importància dins el món educatiu es dóna una gran importància al desenvolupament de les noves tecnologies a dins l'aula, ja que això és el que fomentarà les futures classes.
 És tracta que els pares coneguin quins métodes
 d'aprenantatge seguiràn els infants, perquè com més abans començin a entrar dins el món de les noves tecnologies millor.

by: Ester

dimarts, 14 d’octubre del 2008

Com utilitzar el "Cmap tools"...

Aquesta setmana he optat per publicar sobre la clase de NTAE del passat dilluns dia 13 d'octubre. Aquell dia varem treballar un programa d'ordinador anomenat "Cmap tools" el qual et permet crear mapes conceptuals. És un programa molt fàcil de fer anar, per tant pot servir per els pròpis alumnes ja que els permet construïr els seus pròpis mapes conceptuals i així crear-se els seus apunts, es a dir, una manera de repassar el que s'ha treballat a classe alhora que és divertit i constructiu.
El funcionament del programa és molt simple, primerament és molt probable que l'idioma en que estigui no sigui l'espanyol, per tant nomès s'ha d'anar a "editar", "preferències" hi ha continuació buscar al quadre l'idioma corresponen, reinicies el programa i tot llest per començar a treballar.
Crear un mapa conceptual és molt simple, escrius el concepte més important en la parrafada hi ha partir d'aquest s'aniràn
 desenvolupan els altres conceptes, ja que si cliques sobre el concepte principal i l'arrossegues se'n desprèn un altre parrafada i així pots anar afegin conceptes. 
Normalment oredenem els conceptes de dalt a baix, però sinó pots moure les parrafades en la direcció i el lloc que vulguis. També pots emmarcar-ho, retocar les línies, la lletra,.. tot aixó i més en el quadre que hi ha en tot moment al marge. Un altre cosa que hi podríem afegir és enllaços a pàgines web, imatges, o fins i tot comentaris que es veuen quan passes per sobre amb el monitor.


Finalment a mi m'agradat conèixer aquest programa ja que crec que hem serà de gran utilitat, sobretot quant tingui els meus alumnes, i me quedat fascinada per la facilitat de com s'utilitza. 
Si algú col descarregar-se el programa que cliquí aquí.
by: Ester 

dimecres, 8 d’octubre del 2008

La necessitat de renovar l'educació

Aquesta setmana, he optat per publicar sobre la gran necessitat que té la societat de renovar el sistema educatiu, ja que aquest s'està quedan antiquat.
És totalment necessari introduir nous métodes d'ensenyament, com també portar a terme innovacions que cridin l'atenció de l'alumne i així motivar-lo, cosa que és l'objectiu principal de tota institució educativa, i que aquest adquireixi els coneixements pertinents de forma que desenvolupi un gran interès per allò.

Per tal d'aconseguir l'innovació desitjada, ja fa un temps que la tecnologia s'ha introduit dins el mòn de l'educació, el qual està provocan diversitat d'aprenantatge i la matèria no és tan carragosa per l'alumne, ja que al ser mitjançant l'ordinador, diapositives, o bé altres mètodes comporta que es sentin motivats. Però si que cada cop són més les escoles que milloren el procès d'aprenantatge, però encara queda un llarg camí per tal de que sigui un canvi global, ja que els professors tenen que prioritzar amb el temps la direcció de projectes d'aprenantatge en un grup col.lectiu, que no pas el simple fet d'imperti classe i formació, una formació que trobem a la xarxa o en qualsevol lloc.

Tot aixó que he comentat fa referència a un video que he trobat aquesta setmana per internet que ma semblat molt interessant, per veure'l cliqueu sobre l'enllaç següent:

dijous, 2 d’octubre del 2008

EL IMPACTO DE LA TIC EN EL MUNDO EDUCATIVO





En este marco, Aviram (2002) identifica tres posibles reacciones de los centros docentes para adaptarse a las TIC y al nuevo contexto cultural

- Escenario tecnócrata. Las escuelas se adaptan realizando simplemente pequeños ajustes: en primer lugar la introducción de la "alfabetización digital" de los estudiantes en el curriculum para que utilicen las TIC como instrumento para mejorar la productividad en el proceso de la información(aprender SOBRE las TIC) y luego progresivamente la utilización las TIC como fuente de información y proveedor de materiales didácticos (aprender DE las TIC)..
Escenario reformista. Se dan los tres niveles de integración de las TIC que apuntan 
José María Martín Patiño, Jesús Beltrán Llera y Luz Pérez (2003): los dos anteriores (aprender SOBRE las TIC y aprender DE las TIC) y además se introducen en las prácticas docentes nuevos métodos de enseñanza/aprendizaje constructivistas que contemplan el uso de las TIC como instrumento cognitivo(aprender CON las TIC) y para la realización de actividades interdisciplinarias y colaborativas. "Para que las TIC desarrollen todo su potencial de transformación (...) deben integrarse en el aula y convertirse en un instrumento cognitivo capaz de mejorar la inteligencia y potenciar la aventura de aprender" (Beltrán Llera)
Escenario holístico: los centros llevan a cabo una profunda reestructuración de todos sus elementos. 
Como indica Joan Majó (2003) "la escuela y el sistema educativo no solamente tienen que enseñar las nuevas tecnologías, no sólo tienen que seguir enseñando materias a través de las nuevas tecnologías, sino que estas nuevas tecnologías aparte de producir unos cambios en la escuela producen un cambio en el entorno y, como la escuela lo que pretende es preparar a la gente para este entorno, si éste cambia, la actividad de la escuela tiene que cambiar".

Per veure més informació sobre la TIC, anar a: 

http://dewey.uab.es/PMARQUES/siyedu.htm


dilluns, 29 de setembre del 2008

Concepte Hipermèdia


Hipermèdia= Multimèdia + Interactivitat

Multimèdia:Un document que consti de diversos mèdias, textos, imatges, video... la majoria de webs de la xarxa ho són.
Més informació a la viquipèdia.


Interactivitat:
Quant aquella màquina que es capaç de respondre les necessitats de l'usuari serà interactiva, com un caixer automàtic.


Què trobareu en aquest bloc?

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge